Het Reitdiepdal, Johan Dijkstra

Het Reitdiepgebied was nog weinig geschilderd tot het vanaf 1918 ontdekt werd door de kleurrijke Ploegschilders; zij verbonden een opperste levensvreugde en scheppingsdrift met de zinnelijkheid en weerbarstigheid van het Groninger landschap.

Tijdens de hoogtijdagen van kunstenaarsvereniging De Ploeg was het Reitdiepgebied, net als de schilders, volop in beweging. Het Van Starkenborghkanaal, sluizen en gemalen werden aangelegd, terwijl het afgraven van wierden werd voortgezet. Toch is de eeuwenoude structuur van het landschap bewaard gebleven; de karakteristieke kronkelende sloten, wegen en perceelsgrenzen  worden steeds meer gewaardeerd.

In deze lezing worden de verbanden tussen de landschapskunst van De Ploeg en het Reitdieplandschap onderzocht, om zo tot een kunst- en landschaphistorische analyse te komen. Want hoe heeft het landschap de kunst geïnspireerd, en is het Reitdiepgebied anders beheerd omdat het geschilderd is?

In januari van dit jaar heeft Marleen Westeneng haar masterscriptie Landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen afgerond onder de titel: “Omgeploegd”. Hierin onderzocht ze de verbanden tussen de landschapshistorie van het Reitdiepgebied en de Ploegschilderijen uit de periode 1918-1941. 

De lezing is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt 5 euro, inclusief een kopje thee of koffie. Leden hebben gratis toegang.

Datum: 13 december

Plaats: Dorpshuis Ubbegaheem, Burchtweg 4 te Sauwerd

Aanvang: 20.00 uur

Voorafgaand aan de lezing zal een Algemene ledenvergadering van de HKU worden gehouden, waarin o.a. de concept begroting voor het jaar 2024 zal worden besproken.

De ledenvergadering begint om 19.15 uur.

 Lezing: De Ploegschilders en het Reitdiepgebied, 1918-1941

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.