De spoorwegwierde met op de achtergrond de molen van Adorp. Foto MUG archeologen.

Wie bovenstaand plaatje ziet zou ook wel archeoloog willen zijn. Opgravingen doen in een sprookjeslandschap bij zonsopkomst aan de spoorwegwierde bij Adorp. Het doorfietspad van Groningen naar Winsum is inmiddels al officieel geopend maar het archeologisch veldonderzoek even ten noorden van de Mukkikeweg gaat nu pas de laatste week in. 

Bij nadere beschouwing zien we op de foto vooral een natte onderzoeksplek. En dat was de realiteit de afgelopen maanden waarbij opgraven vooral een gevecht tegen de elementen was. Toch kwamen er ook in deze derde en laatste ronde nog mooie vondsten aan het daglicht. Vondsten die op de vondstenpagina van MUG mooi beschreven zijn. 

Het meest in  het oog springend zijn de vondst van een groot weefgewicht, een scherf van een pot waarvan de cannelures (groeven bovenaan de rand) met minuscule verticale groeven versierd zijn en, meest recent, een potscherf met touwresten. Dat laatste sluit mooi aan bij eerdere vondsten van organisch materiaal, van botten, mest en stro tot paalresten dat zo goed geconserveerd is dat het haast vers begraven lijkt. 


In Museum Wierdenland bij Ezinge is een klein deel van de eerdere vondsten tentoongesteld. En de archeologen van MUG zetten hun werk voort in het uitwerken van de vondsten.

Opgravingen spoorwegwierde gaan laatste fase in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.