Het project Gesproken Geschiedenis staat inmiddels vrijwel geheel online. Herleef de geschiedenis van de voormalige gemeente Adorp door de verhalen van markante bewoners.

Historische Vereniging Ubbega (HKU) en kunstproject Kunstvloed hebben elkaar gevonden in een bijzondere project. Onder de naam “Gesproken Geschiedenis” wordt de plaatselijke geschiedenis via een dorpsbewoner voor de kijker bijna letterlijk weer tot leven gebracht. De bewoner geven uitleg over de geschiedenis van het dorp, maar vertellen ook over de eigen persoonlijke ervaringen met het dorpsleven. In totaal zijn er acht afleveringen gemaakt, waarbij de video’s en montage voor rekening van Willem Kroon kwamen en Bé Kuipers en Johan Patje voor de interviews tekenden.

Thema’s die aan bod komen zijn: de Tweede Wereldoorlog, het verenigingsleven, winkels, (openbaar) vervoer, de kerkgenootschappen, het boerenbedrijf en de tegenstellingen tussen autochtonen en nieuwkomers, ook wel import genoemd. Dit allemaal over een tijdsperiode vanaf eind jaren dertig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Inmiddels staan de navolgende video’s online op het Youtube kanaal van ‘Ubbega’ en volgen er nog twee, elke komende maandag één. In de komende Diepgang, nummer 34, die volgende week verschijnt staat een uitgebreid artikel over de totstandkoming van dit project en de afwegingen die gemaakt zijn.

Meer lezen over de geschiedenis van Ubbega? In 2016 verscheen het boek Tussen Toen en Nu. Bekijk het boek hieronder online. Tip: indien u op het icoontje rechtsonder klikt krijgt u de schermvullende versie. Overigens ontvangen nieuwe leden van de historische vereniging het boek als welkomstgeschenk. Lid worden kan door contact op te nemen met onze secretaris Gerta Boonstra:

G. Boonstra-Ludden
Oosterstraat 12
9771 AS Sauwerd
050 306 12 09
gertaboonstra@planet.nl

Project Gesproken Geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.