Het Hinszorgel in de Petruskerk te Leens

Nergens ter wereld worden in zo’n klein gebied zoveel bijzondere orgels aangetroffen als in Groningen. Tijd voor HK Ubbega daar eens extra aandacht aan te besteden.

Op dinsdagavond 14 mei zal Jaap Brouwer voor de Historische Kring Ubbega een lezing verzorgen over kerkorgels. De meeste van deze (soms zeer oude) instrumenten zijn ook nog eens van een uitzonderlijke kwaliteit. Orgelliefhebbers vanuit de hele wereld komen naar hier om deze beroemde kerkorgels te beluisteren of te bespelen.

Jaap Brouwer (Scheveningen 1952) houdt zich zijn heel leven al bezig met orgelonderzoek. Hij schreef boeken voor de Nederlandse en Duitse markt en veel artikelen in vakbladen. In 2016 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden op een proefschrift over de Groningse orgeldeskundige/organist Johan van Meurs.

Van 1980-1986 was Jaap Brouwer organistcantor van de kerk in Adorp. Hij start zijn verhaal over orgels in het algemeen, dan orgels in Nederland en de regio. Hij eindigt, uiteraard, met dat van Adorp.

De lezing zal plaatsvinden in dorpshuis Artharpe, Torenweg 9 te Adorp en is vrij toegankelijk voor leden. Niet leden betalen een kleine entree.

Aanvang: 20.00 uur.

Voorafgaande aan de lezing (19.30 uur) zal een Algemene Ledenvergadering plaats
vinden die alleen toegankelijk voor leden is.

Voorjaarslezing over kerkorgels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.